Constructia unui semineu

Constructia unui semineu

Realizarea unui semineu placat cu piatra decorativa

  • Share :

Schite si Cote

In acest proiect avem in vedere constructia unui semineu pe baza de combustibil lemnos.

 

Postamentul semineului este realizat din zidarie de caramida plina si imbracat in piatra de rau pentru un efect decorativ desavarsit.

 

Pentru a afla dimensiunile semineului consultati fotografia cu toate cotele aflata in galeria de imagini din partea stanga.

 

Va invit sa parcurgem impreuna etapa de constructie a acestui semineu.

 

 

 


Zidire Postament

Acest semineu este construit intr-o locuinta din lemn. Din considerente de siguranta am ales sa amplasam semineul la o distanta de 1,5 cm de peretele placat cu gips-carton.

 

Inainte de inceperea zidariei postamentului am trasat cu ajutorul unui creion amprenta semineului pe sol. Caramida plina a fost scufundata in apa cateva minute inainte de zidirea ei.

 

Caramida la peretii din spate a zidit-o pe cant. Acesti pereti au rolul de a forma o mini-camera care va permite circulatia curentilor de aer (priza de aer). In fotografiile aferente acestui pas se poate observa cum am lasat cate o caramida iesita in consola stanga/dreapta. Aceasta caramida ne va permite sa ne legam ulterior de cele 2 postamente anexate in lateralele semineului si construite din piatra.

 

 

 


Placa Postament

Dupa zidirea postamentului am trecut la realizarea cofrajului din interiorul zidariei.

1. Am realizat pentru inceput un cadru de lemn, cel din fata cu 3 cm mai jos decat cel din spate, verificand planeitatea cu ajutorul unui boloboc.

2. Am montat osb pe cadrul de lemn si apoi armatura din fier beton fi 10. In imagini se poate observa coltarul realizat din doua caramizi debitate pe jumatate si zidite pe cant.

3. Dupa montarea armaturii am realizat un alt cadru din scandura amplasat in fata semineului.

4. Am turnat beton in partea din fata a placii si am asteptat cateva zile pentru intarirea lui.

5. Dupa intarirea betonului, am trecut la zidirea unor caramizi de samota cu rol decorativ, debitate pe latime la 8cm, in fata focarului. M-am asigurat ca zidesc aceste caramizi astfel incat rosturile ramase sa fie perfect egale.

6. Dupa zidirea caramizilor decorative din fata focarului am realizat rosturile de mortar. La cateva ore dupa realizarea rosturilor am curatat caramizile de mortarul rezidual cu ajutorul unui burete umed.

7. Am trecut la turnarea placii din spatele caramizilor ornamentale. Betonul a fost turnat la acelasi nivel cu polita din caramizi zidita anterior.


Zidire Cadru Dreapta

Zidirea anexei din partea dreapta a semineului am realizat-o din aceeasi caramida plina ca si in cazul postamentului.

 

In timpul zidariei am efectuat si placarea cu piatra de rau spalata in prealabil. Placarea cu piatra am efectuat-o doar in partea laterala si in partea din fata.

Pentru a mentine distanta fata de perete am utilizat un ghidaj din gips-carton.

In interiorul cadrului am zidit un zid intermediar. Tot ansamblul de zidarie a fost ridicat pana la partea inferioara a politei din fata semineului. Peste ansamblul de zidarie care formeaza anexa dreapta, am zidit un pat de caramida plina.

 

Dupa zidarie, am trecut la finisarea rosturilor dintre pietre prin adancirea lor cu maxim 1cm utilizand o perie de sarma.  Dupa finisarea rosturilor cat mai bine posibil, am trecut la spalarea pietrelor cu ajutorul unui burete si apa curata. Procedeul de spalare l-am repetat de aproximativ 5-6 ori inlocuind apa de fiecare data si avand grija ca nu afectez rosturile dintre caramizi.


Zidire Cadru Stanga

Dupa finalizarea zidariei la cadrul din partea dreapta am trecut la zidirea cadrului din partea stanga. Modul de zidire al acestuia este identic celui prezentat anterior.

Consultati etapa anterioara pentru detalii si informatii suplimentare.

 

In galeria acestei etape puteti observa 2 caramizi debitate in diagonala. Cu aceste caramizi voi realiza o arcada sub polita din fata semineului. Ulterior, arcada o voi imbraca integral in piatra.

 

 Dupa finalizarea ambelor cadre, am plasat focarul semineului pe pozitia finala. Am verificat planeitatea focarului cu ajutorul unui boloboc si amplasarea lui la 8cm fata de peretele din spate.

 


Imbracarea Focarului

Focarul semineului va fi imbracat integral in piatra de rau. Pentru a zidi pietrele la o distanta de 10 cm fata de focar am utilizat o placa de polistiren expandat cu rol de ghidaj.

In partea din fata a semineului am montat un alt ghidaj din lemn pentru verticalitatea zidariei.

Zidul de piatra de pe lateralele focarului depaseste partea din fata a acestuia cu 2 cm, atat in stanga cat si in dreapta.

Pentru ca forma pietrelor este neregulata nu am zidit toata inaltimea zidariei din lateralele focarului intr-o singura actiune. Am zidit mai intai 3 randuri in partea dreapta apoi am trecut la zidirea altor 3 randuri in partea stanga, alternand zidirea stanga-dreapta pana am ajuns la cota de sus a focarului. Se va pastra acelasi rost de 1,5 cm fata de peretele din spate.

Dupa finalizarea zidariei cu pietre, am finisat rosturile si am scos placile de polistiren expandat.


Bordura Superioara

In partea superioara a focarului voi realiza o bordura asemanatoare cu cea inferioara amplasata la baza focarului.

Am inceput realizarea bordurii din caramida prin construirea unui cadru de lemn pe care am montat un fier beton PC cu diametru FI 20.

Dupa montarea fierului beton, am trecut la debitarea caramizilor de samota cu ajutorul carora voi confectiona bordura.

Am debitat cu polizorul unghiular o caramida intreaga, pe latime in diagonala, astfel incat sa imi rezulte 2 piese identice.

 

Toate piesele necesare le-am asezat alaturat pentru a creea un canal in care va intra bara de fier beton montata anterior.

Am trasat 2 linii paralele la 3 cm una fata de celalata si 5 cm fata de marginea caramizii. Am debitat pe acest trasaj la o adancime de 3 cm urmand ca ulterior sa elimini bucatile debitate din sant cu ajutorul unui ciocan.

 

La zidirea pieselor de caramida debitate anterior, m-am asigurat ca pastrez o distanta rezonabila fata de focar. Pentru aceasta am utilizat o placa de gips-carton iar pentru fixarea provizorie a caramizilor am utilizat niste pene de lemn.

 

Dupa finisarea rosturilor la caramizi, am reluat zidaria din caramida plina si piatra pe partile laterale pana la cota finala.


Finisare loc de lemne

Dupa realizarea bordurii superioare ma intorc la finisarea locului pentru depozitat lemne sub semineu.

Pentru placarea arcadei am folosit o placa de polistiren pe post de suport.

 

Deoarece caramida de samota utilizata la borduri am debitat-o la 8 cm , voi utiliza resturile ramase pentru a pava pardoseala locului pentru lemne. Am intins un pat de mortar, am asezat resturile de caramida astfel incat sa obtin rosturi perfect egale. Dupa intarirea mortarului am efectuat rostuirea pe care ulterior am finisat-o cu un burete umed.

 

Interiorul locului pentru depozitat lemne il voi placa in intregime cu piatra de rau


Gaura pentru cos

Am trasat cu ajutorul unui creion pe peretele de rigips, un patrat prin care voi scoate cosul de fum spre exterior apoi am trecut la realizarea gaurii.

 

Pentru a proteja interiorul focarului de mizeria rezultata am utilizat un rest de gips-carton amplasat pe gaura de evacuare fum.

 

In tavan am realizat o alta gaura pentru trecerea aerului cald la mansarda. De asemenea, tavanul l-am izolat in zona cosului cu o placa de polistiren prinsa cu suruburi la 15 cm distanta intre ele.

  • 10
  • Etapa 10

Masca pentru Cos

Masca pentru Cos

Masca pentru Cos

Masca pentru cos am realizat-o dintr-o structura de profile UW si CW fixate intre ele cu suruburi autoforante specifice.

 

Prinderea de perete am realizat-o cu dibluri la o distanta de aproximativ 40 cm.

Dupa fixarea profilelor de gips-carton, am aplicat masa de spaclu pe placile de polistiren.

 

 

 

 


Placare cu Gips-Carton

Dupa realizarea structurii am trecut la montarea placilor de gips-carton.

Fixarea placilor de gips-carton am realizat-o cu suruburi specifice utilizate la o distanta de aproximativ 15 cm.

 

In interiorul tunelului de dirijare a aerului cald spre mansarda am montat o clapeta cu ajutorul careia se va putea inchide, la nevoie, circulatia aerului cald. Puteti vizualiza aceasta clapeta in galeria de imagini alaturata.

  • 12
  • Etapa 12

Zidire masca

Zidire masca

Zidire masca

Dupa fixarea placilor laterale de gips-carton am continuat zidaria din caramida din spatele semineului, pastrand aceeasi distanta de 1,5 cm fata de peretele casei.

Cosul de fum a fost confectionat din tabla si trecut prin gaura plasata in perete.

Trecerea prin perete, in jurul cosului de fum, am izolat-o de jur-imprejur cu vata minerala.

Aceasta vata minerala, precum si locul de trecere a cosului de fum prin perete a fost tencuit cu praf de samota.

 

Ulterior, am montat placa de gips-carton in partea din fata in care am decupat locajul dreptunghiular destinat grilei de aer. Toate imbinarile placilor de gips-carton le-am armat cu banda din fibra apoi le-am gletuit.

 

Dupa finisarea placilor de gips-carton am prins de semineu polita de lemn pe care am protejat-o cu banda de hartie.

  • 13
  • Etapa 13

Finisaj Final

Finisaj Final

Finisaj Final

Ultima etapa in constructia acestui semineu este turnarea politelor la cadrele laterale. Politele le-am turnat din beton gros de aproximativ 2cm.M-am asigurat ca betonul turnat este perfect orizontal.

 

Pietrele au fost finisate cu o solutie bazata in proportie de 30% pe acid clorhidric. Am aplicat solutia cu o pensula si am asteptat aproximativ 15 minute pentru ca acidul sa dizolve orice resturi de mortar de pe suprafata pietrelor. Ulterior, am spalat totul cu apa curata.

 

Am montat politele de lemn pe cadrele laterale si apoi am trecut la lacuirea suprafetelor din lemn.

 

Proiectul de constructie a semineului a luat sfarsit aici !

 

 

  • Nicolae Helerea Pro

  • Proiecte realizate cu ştiinţă, iscusinţă şi mult suflet în zona Sibiului
Descriere Material
1
ciocan
2
autofiletanta
3
ruleta
4
fierastrau circular
5
mistrie
6
dalta
7
echer
8
creion
9
polizor unghiular
10
mixer mortare
11
bormasina cu percutie
12
boloboc
13
piatra de rau
14
caramida plina
15
Mortar de ciment
16
profile gips-carton
17
placi gips-carton
18
focar semineu

Nu te-ai autentificat

Pentru a putea accesa comentariile trebuie să te autentifici