Semineu

Semineu

Cum am parcurs eu drumul intre "cu ce sa-mi incalzesc livingul?" pana la cana cu vin fiert savurat in fata focului

  • Share :

Alegerea focarului si construirea postamentului.

Timp de un an si jumatate am cules informatii de pe diverse forumuri pentru realizarea acestui semineu. Nu am fost convins ca este eficient in incalzirea spatiului locuit. Vroiam un semineu care sa incalzeasca, nu doar sa contribuie estetic la atmosfera placuta din casa. De un real ajutor a fost pagina "Piatra si lemn".

Nu sunt profesionist si nu fac seminee. Am facut pentru mine si va impartasesc experienta mea in realizarea semineului. Va voi spune problemele intampinate cat si greselile facute. La inceput mi se parea a fi un proiect extrem de greu de realizat insa pe parcurs mi-am dat seama ca toate etapele sunt logice si necesita atentie si cateva cunostinte generale in materie de constructii.

Am ales un focar Ferlux C20 cu clapeta, de 12kw, cumparat direct de la importator. M-a avantajat pretul mai mic si profesionalismul importatorului.

Construirea acestui semineu a fost facuta in paralel cu amenajarea livingului, insemnand rigipsare si construirea dusumelei. Semineul a fost construit pe fundatie de beton armat cu grosime de parox 40cm si suprafata mai mare decat amprenta semineului, cu aprox 50cm pe fiecare latura.

In prima faza a constructiei am zidit caramizile "pe uscat", fara sa folosesc adeziv. Astfel am putut pozitiona postamentul si determina mai usor dimensiunile bazei de plecare. Am marcat cu creionul pozitia primelor caramizi urmand a le zidi folosind adeziv.

Am inmuiat caramizile in apa curata, cam 10 minute, deoarece sunt foarte poroase si ar fi absorbit mult prea repede umezeala adezivului.

Folosind adeziv CM11, indoit cu nisip cernut (cu ciurul de malai, ca pe vremuri), am zidit picioarele laterale. Cu acelasi adeziv am ridicat peretele din spatele postamentului, lasand fereastra pentru circularea aerului rece. Pentru picioare am zidit cu caramizi pline, asezate in pozitie normala, pe latime, iar pentru peretele din spate, nefiind perete portant, am zidit cu caramizi dispuse pe cant. In spatele ferestrei voi ridica un zid cu caramizi dispuse tot pe cant, din motive pur estetice.

Pentru aceasta etapa am un sfat de care eu nu am tinut cont. Aveam de gand sa plachez semineul cu piatra astfel incat nu am fost foarte atent la detalii, nu am facut rosturile dintre caramizi asa cum ar fi trebuit. Am renuntat la placare si rosturile acum nu sunt asa cum as fi vrut. Sa nu faceti ca mine, lucrati ordonat!

 

 


Construirea grinzii din caramizi refractare

Dupa intarirea adezivului folosit la ridicarea postamentului am dat fuga la un \"mare negustor\" de bricolaj si am cumparat caramizi refractare mici. Va recomand sa cumparati de la negustorii din cartier, asa va ajutati vecinii.

Intors acasa, am executat cofrajul pentru placa de beton ce va sustine focarul. Pentru asta am facut din capete de scanduri gasite prin curte, doua suporturi peste care am pus o placa mdf, care va asigura baza placii de beton. Partea din fata a placii de sprijin este mai jos decat spatele cu 3 cm. Deasupra acestei placi am fixat doua bare de otel beton cu rol de sprijin pentru caramizile refractare ce vor forma grinda. (Eu am uitat cele doua bare, am pus caramizile si a trebuit sa le scot apoi, ca sa fixez barele, nu faceti asa!)

In fata cofrajului am facut un suport pentru caramizile refractare. Pe scandura de desupra suportului am trasat cu creionul o linie paralela cu baza, la 6 cm distanta, pentru a alinia caramizile refractare.

Carmizile refractare au fost debitate cu discul diamantat, taind pe latime la distanta de 8 cm, pentru a nu construi o grinda foarte groasa si inestetica. Debitarea caramizilor…nu vreti sa stiti cat praf a rezultat din ea.

Cu adeziv CM11 am lipit caramizile, punand intre ele distantiere de 8mm, cele mai mari gasite. Dupa ce adezivul s-a intarit putin, suficient cat sa scot distantierele, am trecut la chituirea rosturilor cu acelasi CM11. Dupa ce s-a intarit putin si acest strat de adeziv, am trecut la curatarea grinzii. Burete + apa curata, miscari alternative de dute-vino…schimba apa si ia-o de la capat…migaloasa treaba.


Placa de sprijin pentru focar

Nu-i asa ca-i simplu? Doar v-am spus!

Dupa o zi de repaus de la \"facere\", ca am fost la balta, la pescuit, grinda de caramizi s-a intarit, au aparut doar 2 fisuri minore in adezivul cu care am finisat rosturile, insa le-am tratat cu acelasi adeziv, mai diluat ca sa intre mai usor in fisuri, si gata, au disparut.

Am zidit pe marginea zidului existent un “brau” din caramizi taiate pe jumatate, am decupat (geometria asta aplicata!) din osb-ul ramas prin casa, partea de jos a cofrajului, taind un colt pentru a-l putea scoate prin fereastra de aer de sub placa, am umplut golul din spatele postamentului cu caramizi pentru a forma suportul pentru planseu. Pentru ca mi-a ramas adeziv de la caramizile de pe margine, am etanseizat toate spatiile dintre osb si perete, pentru a nu se scurge betonul prin ele. In mod normal as fi etanseizat cu spuma poliuretanica, insa pistolul pentru spuma l-am dat imprumut si… nu a venit singur inapoi. Nici in pistoalele astea nu mai am incredere!

In mijlocul cofrajului, deasupra ferestrei de aer rece, am pus o bucata de polistiren, pe care o voi rupe cand va fi placa “maturizata”; prin acest orificiu urmeaza sa circule aerul rece.

Am facut o armatura din otel-beton de 12mm, peste care am pus 3 etriere ramase de la alte lucrari. Am rigidizat totul cu sarma. Am turnat betonul, l-am “batut” si scuturat cu mistria, pentru a patrunde in toate spatiile, verificand planeitatea atunci cand betonul a ajuns la nivelul stabilit.

Daca ati ajuns cu constructia in aceasta etapa, va doresc odihna placuta. Timp de minim 7 zile va trebui sa asteptati maturizarea betonului. Va sugerez o tura pe munte si cateva zile la pescuit!


Izolarea peretelui si pozitionarea focarului

A trecut o saptamana, ati fost la pescuit? Eu nu, am facut fundatia cosului de fum!

Am decofrat si am trecut la izolarea peretelui din spatele focarului cu saltele de vata bazaltica, sustinute la baza de un rand de caramizi, precum si in lateral. Saltelele au fost lipite intre ele cu banda autoadeziva de aluminiu. Marginile saltelelor trebuie sigilate cu mare atentie deoarece nu e tocmai de dorit ca particulele de vata bazaltica sa ajunga in aerul respirabil.Pe marginea ferestrei pentru circularea aerului am facut un zid din cateva caramizi; acesta va inmagazina caldura cat timp va arde focul si apoi o va ceda marind astfel inertia termica a semineului, fara a afecta timpul scurt in care acesta va ceda caldura prin convectie. Dupa doi ani de folosinta pot sa va spun ca acest zid are efect nesemnificativ.

Cu ajutorul unui vecin am asezat focarul pe pozitie, are 120kg, am verificat planeitatea si am facut ajustarile pentru a stabili pozitia finala.


Peretii laterali

Din cauza timpului liber foarte putin, am reusit doar sa zidesc o mare parte din peretii laterali ai semineului. Am folosit o caramida plina mai frumusica (si mai ieftina, culmea), ca liant am folosit CM11 la care am adaugat putin nisip fin cernut. In lateralele focarului am lasat un spatiu de 12 mm, prin care va intra aerul rece pentru convectie. M-am ajutat de 2 baghete taiate din osb de 12mm pentru a construi zidul lateral drept si a pastra distanta constanta.


Grinda superioara si racordarea la cosul de fum

Din aceleasi caramizi refractare inguste, ca si la grinda inferioara, am taiat pe lungime astfel incat sa ramana fiecare caramida de 8 cm latime, iar bucatile rezultate le-am taiat in 2 bucati simetrice, usor in diagonala. Bucatile rezultate au fost aliniate si fixate la capete cu bucati de lemn prinse cu holtzsuruburi, dupa care cu flexul am taiat un sant cam de 2 cm adancime si 2 cm latime.

Din cateva bucati de osb am facut un cofraj-suport pentru caramizile taiate, le-am armat in santul taiat cu o bucata de otel-beton de 12mm diametru si le-am lipit cu CM11.

Grinda de caramizi nu trebuie lipita de focar, intre caramizi si peretele focarului am pus o bucata de osb de 12mm pentru a lasa un spatiu liber; aceasta bucata am scos-o dupa intarirea adezivului. Am folosit caramizi puse deasupra grinzii pentru a mentine caramizile refractare lipite de cofraj. Am folosit aceleasi distantiere de 8mm ca la grinda inferioara.

Cosul de fum a ajuns la inaltimea la care trebuie racordat semineul. Am trasat cu un creion pe peretele exterior un cerc exact in locul in care trebuie racordat semineul si am gaurit peretele casei cu bormasina cu percutie. Cosul de fum a avut o caramida prevazuta cu orificiu lateral pentru racord, insa acest orificiu era de 15cm diametru. Pentru ca nu am gasit meseriasul care sa faca o reductie de inox, am marit orificiul caramizii de la 15 la 18cm, polizand cu flexul cu disc diamantat de jur imprejurul orificiului initial. A rezultat muuult praf dar si un orificiu de 18cm diametru. Am fixat in cos racordul flexibil de inox, l-am izolat cu mastic special rezistent la temperaturi inalte dupa care am continuat zidirea cosului de fum, acum are 4m inaltime.

Evacuarea semineului este putin conica astfel incat racordul flexibil s-a fixat fortat. Chiar si asa am uns cu chit refractar interiorul racordului pe portiunea care va face legatura cu focarul.

Ei bine, asta scriam pe blogul meu, in urma cu 2 ani, cand construiam semineul. In prima iarna am constatat ca se pierde foarte multa caldura prin racord si cos, ar fi trebuit montat un recuperator de caldura sau marita cumva suprafata de transfer termic. Dupa un an am prelungit racordul flexibil construind o spirala din acelasi material, astfel incat suprafata de transfer termic s-a triplat. a scazut tirajul, iese fum cand nu arde bine si deschid usa insa consumul de lemne (brichete) s-a redus simtitor, iar caldura emanata e mai mare.

  • 7
  • Etapa 7

Proba de foc

Proba de foc

Proba de foc

Cosul fiind construit deasupra acoperisului, insa neterminat, mi-am permis sa ard doar cateva aschii pentru a vedea focul viu si a verifica tirajul. Incurajator de bine a mers!

 


Construirea hotei

Din profile pentru rigips, am construit cadrul pentru hota semineului; m-am decis sa nu o construiesc in forma piramidala, clasica, optand mai degraba pentru o forma aproape dreapta, mai simpla. Doar peretele frontal este putin inclinat, partea superioara este mai in interior cu 10cm.

Cand am facut gaurile pentru diblurile cu care am fixat profilele, am reusit sa fisurez grinda din caramizi refractare, situata deasupra focarului. Va trebui sa o lipesc si sa o chituiesc cu adeziv, pentru a o face invizibila. Nu are structura de rezistenta, si e sustinuta de o bara de otel beton. Acum, dupa 2 ani de la chituirea cu cm11 foarte moale, grinda nu prezinta nici o problema, e doar putin afumata, asta ii da personalitate! :)

Am continuat izolarea peretilor cu vata bazaltica, sigiland foarte bine marginile cu banda autoadeziva de aluminiu. Tot din profile de rigips am facut cadrul deflectorului de caldura, placat si el cu vata bazaltica si sigilat bine. Deasemenea am izolat locul in care racordul de inox strabate peretele casei.

Am trecut la placarea cu rigips ignifug, urmand sa plachez partile laterale si sa le izolez cu vata bazaltica, apoi partea frontala.

  • 9
  • Etapa 9

Forma finala

Forma finala

Forma finala

Si-o sa incalec pe-o sa, si-o sa termin semineul in curand! Asa!

Am izolat hota, peretii laterali, pe interior cu vata bazaltica caserata (cacofonie, si?), etansata cu banda adeziva de aluminiu, am izolat si partea de jos a placii frontale, acolo unde va fi grinda de lemn. Am executat cateva focuri pentru a verifica tirajul si pentru a arde reziduurile de grasime si vopseaua de pe focar; intradevar a inceput sa miroase. Chiar si cu orificiul din hota subdimensionat a inceput sa incalzeasca prin convectie. Am trecut la zidirea celor doua bancute laterale, folosind caramizi pline si resturi ramase, lipite cu acelasi CM11. In interiorul acestor bancute, in coltul interior, am zidit cateva caramizi de sprijin pana la inaltimea zidului exterior. Pe aceste bancute urmeaza sa fixez un blat din lemn, cumparat si decupat de mine sau comandat la tamplar.

  • 10
  • Etapa 10

Aproape gata

Aproape gata

Aproape gata

In ultima saptamana am montat peretii de rigips, ieri am trecut la chituirea rosturilor iar de astazi am si fereastra montata in living. Drept urmare am putut scoate peretele de polistiren ce despartea livingul de locul de luat masa.

Inainte de asta am decupat o usita mica prin care treceu pisicile, ce distractie a fost…

Asadar am trecut la testarea semineului. A inceput sa emane caldura foarte repede, insa si miros de vopsea arsa, cu toate ca l-am mai aprins cand nu era fereastra si se aerisea usor. Acum stau cu fereastrele deschise si focul arzand lenes. O sa mai treaca ceva vreme pana cand se va arde si nu va mai mirosi, am sa-l aprind ziua si o sa stau cu ferestrele deschise, n-am alta solutie.

Dupa cateva zile am finisat hota, intai am chituit-o cu Rigips Super, apoi cu Ceresit CT126, am amorsat rigipsul cu amorsa pentru lavabila pentru ca in final sa o imbrac in tencuiala decorativa cu granulatia de 2,5mm. Am reusit si operatiunea aceasta, fara sa am o drisca de plastic; am folosit pentru decorare o bucata de rigips pe care am plimbat-o de jos pana sus si invers.

Grinda de lemn era gata de mai multe zile, am vopsit-o in nuanta de stejar (e din lemn de brad facuta), urmand ca mai incolo sa o inlocuiesc cu una din lemn de stejar. Blaturile pentru bancutele laterale sunt comandate la tamplar, posibil saptamana viitoare sa le am.

Cu resturile ramase de la taierea caramizilor refractare pentru grinzi, am placat partea de jos a spatiului de sub focar, loc destinat lemnelor (si cate unei pisici curioase).

In ziua in care am aplicat tencuiala decorativa am lasat ferastra deschisa, am si zugravit, iar seara nu am putut aprinde focul. In timpul noptii s-au facut 10 grade in living! Acum sunt 22, si nu am folosit alta sursa de caldura in afara de semineu, aprins in urma cu 2-3 ore(doar tigaia si aragazul pentru cateva chiftelute).

  • 11
  • Etapa 11

De Craciun

De Craciun

De Craciun

Nu am poze cu vinul savurat in fata semineului, insa asa arata de Craciun.

Ar mai fi o imbunatatire pe care am reusit sa o aduc functionarii semineului insa aceasta va fi o noua postare, deja m-am lungit prea mult!

Spor la planificat si apoi la treaba! E timpul sa-mi leg cateva muste, se apropie vremea sa plec la pescuit! :)


pareri dupa doi ani de folosire

Dragilor, sa nu credeti ca un semineu e panaceul cu care va veti incalzi casa in cel mai eficient mod. Ca orice lucru din viata noastra, are avantaje si dezavantaje. Dupa doi ani va pot face o lista cu plusuri si minusuri ale acestui sistem.

Avantaje

-Incalzeste foarte repede spatiul, inca de la aprinderea focului, prin radiatie, se incalzeste simtitor spatiul din fata focarului.

-Dupa 10-15 minute de la aprinderea focului incepe convectia, se simte aerul cald iesind pe grila din hota.

-Poate fi alimentat cu orice fel de lemn, am folosit brichete din rasinoase sau esenta tare, crengi de salcie, busteni de fag noduros sau resturi de brad, chiar si bucati de gard aproape putrezite. Am ars si lemn verde, plin de apa, insa acesta provoca mari deluneri de calamina in cos si murdarirea geamului. Brichetele au avut cea mai mare eficienta.

-Efectul decorativ e unul deosebit.

-E foarte placut sa stai intins pe podea in fata focului, e o intoarcere la lucrurile simple!

 

Dezavantaje:

-Inainte sa va hotarati asupra unui semineu va sfatuiesc sa termoizolati cum se cuvine spatiu care urmeaza a fi incalzit. Daca aveti pierderi de caldura, veti avea confort termic atata timp cat arde focul. Semineul nu inmagazineaza caldura asa cum face o soba de teracota de ex. Eu incalzesc cu acest semineu un living, locul de luat masa, bucataria si hol, insumand aprox 50mp, pe inaltimea de 2.5m, Deoarece usa de la intrarea in hol nu izoleaza cum trebuie, pierd caldura foarte multa. Pana inlocuiesc usa pun seara tarziu un bustean noduros pe foc si arde focul cam 5 ore cu el.

-Stratificarea temperaturilor e un alt dezavantaj, care poate fi transformat in avantaj destul de usor. Deoarece grila pentru convectie e in partea superioara a hotei, si pentru ca uneori aerul ce iese pe ea are temperatura foarte mare, se ridica si ramane la nivelul tavanului. Daca la nivelul ochilor am 20-22 de grade, la tavan am 35-40, uneori mai mult. O solutie simpla ar fi un ventilator care sa aduca aerul cald la nivelul podelei. Eu voi construi pe coltul camerei o scafa din rigips, in ea voi ascunde 2 ventilatoare de 12V comandate de un termostat de ambient. Cand temperatura la nivelul tavanului ajunge la 25 de grade, pornesc ventilatoarele si transporta prin aceasta scafa aerul la nivelul podelei.

-Un alt dezavantaj e tirajul mare si pierderea caldurii pe cosul de fum. Ideala ar fi montarea unui recuperator de caldura sau prelungita traiectoria fumului. Eu am adaugat 1.5m de racord flexibil de inox, pe care l-am incolacit in hota. E mult mai eficient acum insa cand deschid usa imi intra fum in casa.

 

Eu recomand prezenta unui semineu in casa. Urmatorul proiect mai de anvergura este o soba de zidarie, voi prezenta povestea ei peste un an probabil.

 

 

Descriere Material
1
ciocan
2
cleste
3
mistrie
4
spaclu
5
flex
6
masina de gaurit
7
disc diamantat
8
caramida plina
9
grinzi de lemn
10
caramida samota
11
focar semineu
12
tencuiala decorativa
13
Adeviz placi ceramice
14
Vata bazaltica caserata
15
rigips ignifug
16
profile rigips
17
racord flexibil inox
18
mastic refractar

Nu te-ai autentificat

Pentru a putea accesa comentariile trebuie să te autentifici